Online Biztrust Certificate See us at Youtube Like and follow us at facebook Request Free Quote
  phone icon
SG:+65-63541650
phone icon
PG:+604-2621650
phone icon
JB:+607-5591650
phone icon
MY:+603-62801650
 
phone icon
sales@alcaidc.com
 
Feedback
Search iconSearch
 
Preview

Zoom


Article ID: 1072
Penuaian, Penggredan dan Pengesanan Tandan Buah Segar (TBS) akan menjadi penuaian yang lebih mudah dan lebih sistematik dengan menggunakan Teknologi (RFID)
21/Oct/2020
Penuaian kelapa sawit memerlukan data yang besar untuk pengumpulan dan analisis bagi aktiviti perancangan. Penyelia ladang perlu memastikan tandan buah yang betul-betul masak dan pokok tersebut hendaklah dijaga bermula pada 10-17 hari dan haruslah dihantar ke kilang dengan secepat yang mungkin dalam masa 24 jam. Hasil yang maksimum boleh dicapai dengan masa tuaian yang maksimum melalui pengurusan yang terancang hanyan dengan menggunakan rekod tuaian yang lepas.Penuaian kelapa sawit memerlukan data yang besar untuk pengumpulan dan analisis bagi aktiviti perancangan. Penyelia ladang perlu memastikan tandan buah yang betul-betul masak dan pokok tersebut hendaklah dijaga bermula pada 10-17 hari dan haruslah dihantar ke kilang dengan secepat yang mungkin dalam masa 24 jam. Hasil yang maksimum boleh dicapai dengan masa tuaian yang maksimum melalui pengurusan yang terancang hanyan dengan menggunakan rekod tuaian yang lepas.Tandan Buah Segar (TBS) yang telah masak akan ditentukan oleh pemungut buah atau pemeriksa ladang dengan menggunakan maklumat digital, Autotrack on Deman Frest Fruit Bunches Tracking akan memberikan garis panduan bagi menggunakan perisian dan memberikan analisis ramalan TBS yang dituai. Pengurus ladang dapat menganalisis dari rekod yang telah dikumpulkan bagi merancang penuaian seterusnya untuk pokok atau kawasan yang sama.

Bagaimana Menggunakan dengan Sistem Perisian?


Mudah dan mesra pengguna yang direka khas oleh Pasukan Autotrack untuk memudahkan pengesanan tandan buah segar (TBS) dengan hanya satu klik ke konsep seterusya mengakses untuk merekod buah yang telah dikutip dan maklumat penuai untuk setiap blok. Sistem ini dapat mengambil gambar dan boleh terus sentuh ke kad RFID untuk menyimpan TBS ke dalam tag RFIDmaklumat untuk memudahkan pengurusan.
Bagaimana data yang dikumpulkan dapat dibaca?

Penggunaan Teknologi RFID dalam pertanian secara tidak langsung dapat meningkatkan produktiviti dan kebolehkesanan Tandan Buah Segar (TBS) yang di tuai dari ladang. Data analisis ini dapat meningkatkan ilmu pengetahuan kepada penuai serta pemeriksa ladang agar mereka lebih berpengetahuan tentang proses dan kitaran penuaian kelapa sawit dengan betul. Perisian ini juga dilengkapkan dengan fungsi kamera di mana pemeriksa dapat menggunakannya untuk merakam gambar dan terus dihantar kepada pengurus ladang untuk tindakan yang segera.

Untuk maklumat lanjut sila layari di
https://www.alcaidc.com/Public/Solution/PalmOilTracking.aspx
by: fatihah

Related Item
© 2012 ALC GROUP. ALL RIGHTS RESERVED. YOUR ONE STOP AUTO-ID SOLUTION PROVIDER IN MALAYSIA AND SINGAPORE.
ALC TECHNOLIGIES PTE LTD BLOCK 998 TOA PAYOH NORTH, #07-07/08/09, TOA PAYOH INDUSTRIAL ESTATE,SINGAPORE 318993.
ALC-TECH (M) SDN BHD KUALA LUMPUR OFFICE    NO. 30-1, JALAN 6/62A,  BANDAR MANJALARA, KEPONG, 52200  KUALA LUMPUR.  MALAYSIA
ALC-TECH (M) SDN BHD JOHOR OFFICE    No. 15, Jalan Besi,   Taman Sri Putri, 81300  SKUDAI, JOHOR.  MALAYSIA
ALC-TECH (M) SDN BHD PENANG OFFICE    2-07-05, HARBOUR TRADE CENTRE, 2, GAT LEBUH MACALLUM,  GEORGE TOWN, 10300  PULAU PINANG.  MALAYSIA
OPENING HOURS: MON-FRI 8:30AM - 5:30PM
Company
Home
About Us
Our Partner
Contact Us
Solution
Visitor Tracking
Asset Solution
Palm Oil tracking Solution
Free Barcode Generator
Barcode Tracking
Stock take
Barcode
Barcode Scanner
Barcode Mobile Computer
Unattended Scanner
Barcode Printer
Mobile Printer
ID Card
ID card Reader
Magnetic card reader
RFID card reader
Time Recorder
ID card Printer
Know more card
News and Update
Coming Event and Holidays
News
Sitemap
Access Control
Access Control
Laser Engraving
Laser Engraving
Solution
Autotrack On Demand
Link
FaceBook
Youtube
Blogger
More
Request Quote
Product Guild
Product Category